Onderhandse lening rente

Dat de rente bij een onderhandse lening een stuk lager kan liggen. Is één van de voordelen van een onderhandse lening. Echter kan een te lage rente bij een onderhandse lening toch nadelig uitpakken. Bij een te lage rente kan de Belastingdienst om het hoekje komen kijken aangezien ze de onderhandse lening dan kunnen gaan zien als een schenking. En het nadeel van een schenking is dan weer dat er boven een bepaald bedrag belasting betaald moet gaan worden.

Minimale rente onderhandse lening

De minimale rente bij een onderhandse lening hangt grotendeels af van de relatie die jij hebt met de persoon waar jij het geld van leent. Heb je bijvoorbeeld een lening afgesloten bij één van je familieleden dan kunnen die een lagere rente rekenen omdat hun meer geld mogen schenken aan jou zonder daar belasting over te betalen. Terwijl bijvoorbeeld één van je vrienden of vriendinnen (die in de relatieboom verder van jou afstaan) minder geld aan jou mag schenken zonder daar belasting over te betalen. Waardoor die juist een hogere renten moeten gaan rekenen over de lening. De Belastingdienst rekent hierbij het verschil van de rente tussen hun advies rente en de rente die je betaald over de onderhandse lening.

Maximale rente onderhandse lening

Terwijl er voor banken wel een maximale rente bestaat als er een lening wordt afgesloten. Is die er echter bij een onderhandse lening niet. Mocht de persoon waarbij je de onderhandse lening afsluit dan ook een veel hogere rente vragen dan dat de banken doen. Dan is het niet verstandig om de onderhandse lening aan te gaan. In zulke gevallen is het toch verstandiger om te gaan proberen een lening af te sluiten bij een bank. Een andere optie kan natuurlijk ook zijn om een ander persoon in je omgeving te gaan benaderen waar je een onderhandse lening, tegen een lagere rente, bij kunt afsluiten.